Γιατί φτερνιζόμαστε…
Για να απαντήσουμε στο ερώτημα γιατί φτερνιζόμαστε, ας δούμε τι είναι το φτέρνισμα, πως γίνεται και ποια η αιτία που το προκαλεί.
Το φτέρνισμα είναι ένας φυσικός μηχανισμός του οργανισμού μας για να απαλλαγούμε από ανεπιθύμητα “πράγματα” που έχουν προσκολλήσει στο ρινικό πέρασμα.
Αυτά τα “πράγματα” μπορεί να είναι βακτήρια, μικρόβια, γύρη, σκόνη, κλπ.
Αυτά αποτελούν και την αιτία του φτερνίσματος.
Το φτέρνισμα είναι μια αντανακλαστική αντίδραση του εγκεφάλου μας σε οποιαδήποτε ενόχληση νιώσει η μύτη μας.
Όπως όλοι μας γνωρίζουμε, η μύτη λειτουργεί σαν φίλτρο που μπλοκάρει τυχόν επιβλαβή σωματίδια κατά την εισπνοή και “καθαρίζει τον αέρα” που μπαίνει μέσα μας.
Υπάρχουν κάποια κύτταρα στη μύτη μας που παράγουν μια χημική ουσία κάθε φορά που κάτι ανεπιθύμητο έρχεται σε επαφή με το εσωτερικό της μύτης. Αυτή η ουσία ονομάζεται ισταμίνη.
Η ισταμίνη διεγείρει τις νευρικές απολήξεις στο εσωτερικό της μύτης και αυτές στέλνουν μήνυμα στον εγκέφαλο να φτερνιστεί.
Τι εννοούμε όμως όταν λέμε να φτερνιστεί;
Πολύ απλά ο εγκέφαλος “μας κάνει” να γεμίσουμε τα πνευμόνια μας με αέρα, στέλνει μήνυμα στους μύες του στήθους ώστε να συσταλλούν και παράλληλα φράσσει την έξοδο του αέρα είτε από τις φωνητικές χορδές, είτε από την αναπνευστική οδό. Κατά τη συστολή αυτή, δημιουργείται πίεση μέσα του, μιας και ο αέρας δεν μπορεί να εξέλθει.
Έτσι, αφού έχει δημιουργηθεί πίεση, “ανοίγει ο δρόμος” προς την έξοδο και ο αέρας αποβάλλεται με δύναμη συμπαρασύροντας έτσι προς την έξοδο και τα ανεπιθύμητα σωματίδια που έχουν προσκολλήσει στο ρινικό πέρασμα.
Αν εξακολουθούν να μην φεύγουν, ή συνεχίζουμε να τα εισπνέουμε, τότε η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά.
Το κλείσιμο των ματιών κατά το φτέρνισμα, αποτελεί αντανακλαστική κίνηση του οργανισμού μας σε μια τέτοια αντίδραση.
Οπότε στην ουσία γιατί φτερνιζόμαστε;
Φτερνιζόμαστε γιατί έχουν προσκολλήσει ανεπιθύμητα σωματίδια στο ρινικό μας πέρασμα που αποτελούν και την αιτία του φτερνίσματος και με αυτόν τον τρόπο τα αποβάλλει ο οργανισμός μας μιας και δεν γίνεται να αποβληθούν αλλιώς!
Το φτέρνισμα ταξιδεύει πιο γρήγορα από ό, τι μπορείτε να σκεφτείτε
Τώρα, υπάρχουν μερικά ενδιαφέροντα πράγματα για το φτέρνισμα και αυτό είναι ένα από αυτά. Ναι, το φτέρνισμα ταξιδεύει πιο γρήγορα από ό, τι νομίζετε. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, ένα φτέρνισμα μπορεί να «τρέξει» περίπου με 100 μίλια την ώρα.
Το φτέρνισμα μπορεί να στείλει τα μικρόβια πραγματικά –πολύ- μακριά
Όταν φτερνίζεστε, τα μικρόβια μπορούν να ταξιδεύουν από μια ακτίνα 1 έως 10 μέτρα μακριά. Έτσι, εάν παρατηρήσετε ότι κάποιος πρόκειται να φτερνιστεί και στέκεστε κοντά του, καλύτερα να πάτε 10 μέτρα μακριά πριν τα μικρόβια σας χτυπήσουν στο πρόσωπο.
Η ηλιοφάνεια κάνει κάποιους ανθρώπους να φτερνίζονται
Ναι, αυτό που πρέπει να ξέρετε για το φτέρνισμα είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που φτερνίζονται στο φως του ήλιου. Το ερέθισμα του φωτός στο αντανακλαστικό της ίριδας του ματιού μεταδίδεται μέσω του οπτικού νεύρου, ενώ σε αυτήν τη διαδικασία εμπλέκεται και το οφθαλμοκινητικό νεύρο. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, ένα έμμεσο ερέθισμα μεταδίδεται και στο οφθαλμικό τρίδυμο νεύρο. Αυτό προκαλεί το ρινικό ερεθισμό και κατ’ επέκταση το φτέρνισμα. Αυτό ονομάζεται φωτικό φτέρνισμα.
Ως αντανακλαστικό, τα μάτια σας κλείνουν
Δεν μπορείτε να φτερνίζεστε με τα μάτια σας ανοιχτά. Είναι ένα ακούσιο αντανακλαστικό, δεν μπορείτε να το ελέγξετε. Όταν φτερνίζεστε, τα μάτια σας θα κλείσουν ακούσια. Ακόμη και αν προσπαθήσετε να κρατήσετε τα μάτια σας ανοιχτά ενώ φτερνίζεστε, δεν μπορείτε.
Η καρδιά σας δεν θα σταματήσει όταν φτερνίζεστε
Λοιπόν, ενώ υπάρχει ένας αστικός μύθος ότι η καρδιά σας πάει πιο γρήγορα όταν φτερνίζεστε, η αλήθεια είναι ότι ο καρδιακός ρυθμός σας επιβραδύνεται λίγο όταν φτερνίζεστε αλλά δεν σταματά. Ναι, δεν θα πεθάνετε ούτε για λίγο όταν φτερνίζεστε.
Η διακοπή ενός φτερνίσματος μπορεί να είναι επιβλαβής
Εάν ένα φτέρνισμα είναι στα μισά του δρόμου από τη μύτη σας, μην προσπαθήσετε να το κρατήσετε πίσω, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς, όπως τα εξασθενημένα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο, πρόβλημα στο τύμπανο των αυτιών και στα αιμοφόρα αγγεία στα μάτια.